Neus Castells

Neus Castells / Nash Alex Sasha

Avui us escric per parlar de l’Àlex. Vaig iniciar a treballar amb l’Àlex al setembre del 2010 al Servei d’Atenció Carrilet, durant dos anys. L’Àlex és un nen curiós, inquiet, observador, molt sensible i afectuós. L’Àlex és un nen diagnosticat d’autisme. L’Àlex no percep el món de la manera que ho fa la majoria de les persones, a vegades el viu de manera inquietant i amb desconcert. Això fa que sovint es pregunti el per què de moltes coses, el per què de les respostes de les persones, els motius, i et pregunta insistentment: i per què?. Li costa anticipar les accions dels altres ja que la capacitat de posar-se en el lloc de l’altre és escassa i això comporta que el món sigui imprevisible, generant-li molta angoixa. Per intentar posar-nos al seu lloc, és com si no sabéssim traduir el significant d’un semàfor i per tant, cada vegada que volguéssim creuar una avinguda transitada sentiríem por perquè no sabríem el moviment dels cotxes, si pararan, si seguiran, en definitiva, si estem segurs o estem en risc. La vida de l’Àlex és una mica així.

Per sort, l’Àlex ha rebut ajuda de professionals que els seus pares han assumit amb esforç, constància i dedicació, com diuen “és el seu futur”, i sí, aquesta és la gran por de les famílies.  “Què serà de l’Àlex quan nosaltres no hi siguem?”, es pregunten. El treball psicoterapèutic relacional és vetllar pel seu benestar emocional i pel seu desenvolupament psíquic i humà afavorint un funcionament el més òptim i autònom possible. Ajudar-lo a ser responsable de les seves coses, ajudar-lo a aprendre, ajudar-lo a gestionar les seves emocions, ajudar-lo a entendre el món.

Jo he tingut la sort de conèixer a l’Àlex. Hem fet un trosset del seu camí junts. Aquest temps ens hem enfadat, ens hem divertit, ens hem emocionat, ens hem vist. Hem pogut parlar de les seves pors, del seu malestar, de les coses que no comprèn. Ara és més capaç de regular-se, d’expressar les seves emocions, d’organitzar-se, d’establir vincles.

I ara és una altra etapa del camí i és imprescindible seguir treballant. I des d’aquí col·laborar amb la família per demanar el suport econòmic per tal que l’Àlex segueixi el seu camí el més feliç possible.

Neus Castells i Gessé
Psicòloga
Número de Col·legiada 15577
Barcelona a 16 de març del 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *