Una mirada al món de l’autisme

PatriciaAlex

Tanqueu els ulls i imagineu una capsa molt gran de llapis de diferents colors… del blanc al negre, amb totes les diferents tonalitats i textures… Aquest és el món dels Trastorns de l’Espectre Autista (TEA), amb tota la seva varietat i diferències.

L’autisme és un trastorn del desenvolupament que es manifesta des de la infantesa. Les seves característiques són: pobre interacció social, dificultats en la comunicació verbal i no verbal i activitats i interessos restringits i repetitius. Entre 3 i 5 nens de cada 10.000 tenen autisme. Els nens estan afectats de 3 a 4 cops més que les nenes però sovint l’autisme és més sever en elles que en ells. L’autisme, més que un problema que afecta una persona, és un trastorn d’incapacitat que afecta tota la família. El tractament que requereix un nen o una nena amb autisme és molt exigent per a la família, tant personalment-anímicament com econòmicament. Els pares i mares de nens amb autisme s’exposen a múltiples reptes que tenen un impacte fort en el seu entorn més directe.

No existeix cura per a l’autisme, però les teràpies i intervencions conductuals estan dissenyades per ajudar a millorar els principals símptomes de l’autisme i poden permetre una milloria substancial. Tots els professionals estem d’acord en el fet que quant més aviat es produeixi la intervenció, millor. L’orientació familiar per als pares i germans dels nens i nenes amb autisme (així com en l’àmbit escolar) és igual d’important que el mateix tractament directe amb els nens afectats per aquest trastorn.

Els nens i nenes que tenen autisme no vol dir que siguin autistes. Així com una persona que té un trastorn bipolar no vol dir que sigui bipolar. Amb això vull dir què, són nens que com la resta de nens, volen somriure, compartir i que els entenguin. Qualsevol nen pot aprendre, l’únic que cal és trobar la manera adequada d’ensenyar-los, i això és feina nostra, és l’objectiu de tot professional. Tenim que lluitar perquè tots ells tinguin una bona qualitat de vida amb les seves famílies i totes les persones del seu entorn, perquè siguin feliços.

 

Patricia Duran
Directora Escala Iris – Centre de Desenvolupament Infantil
www.escalairis.com
5 d’octubre del 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *